Nitra.virtualne.sk - portál o živote v meste Nitra a priľahlom okolí

Dnes

Lekáreň Dami - Špitálska 13, Nitra , 037 6514472
Pohotovostná služba sa poskytuje v meste Nitra, každý deň do 22:00 hod.

Nedeľa 19.4.

Lekáreň Chrenová - Fatranská 12, Nitra, 037 6534736
Pohotovostná služba sa poskytuje v meste Nitra, každý deň do 22:00 hod.

Pondelok 20.4. - 25.4.

Lekáreň Dami - Špitálska 13, Nitra , 037 6514472
Pohotovostná služba sa poskytuje v meste Nitra, každý deň do 22:00 hod.

Recept dňa

Osie hniezda z mletého mäsa

400 g vareného mäsa zo sliepky
200 g bravčovej krkovičky
200 g oravskej slaniny
1 žemľa
1 cibuľa
1 PL mletej červenej papriky
1 ČL tymianu
1 vajce
3 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
soľ

Zeleninová omáčka:
250 g mrkvy
150 g stonkového zeleru
2 dl kyslej smotany
1 cibuľa
šťava z 1 citróna
1 ČL solamylu
2 dl zeleninového vývaru
olej
petržlenová vňať
soľ

Žemľu namočte do studenej vody. Cibuľu nadrobno pokrájajte. Varené mäso zomeľte spolu s krkovičkou a vytlačenou žemľou. Pridajte nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, vajce, soľ, tymian a papriku. Zmes dobre premiešajte, urobte 8 mäsových gúľ, ktoré obaľte 2 plátkami slaniny, prichyťte špáradlami a uložte na pekáč. Podlejte trochou vody a upečte vo vyhriatej rúre.

Omáčka: Mrkvu a zeler očistite a nakrájajte. Očistenú cibuľu nadrobno nakrájajte, opražte v oleji, pridajte zeleninu, osoľte, podlejte vývarom a uduste domäkka. V troche studenej vody rozmiešajte solamyl, pridajte smotanu a prilejte k udusenej zelenine. Chvíľu povarte, dochuťte citrónovou šťavou a ozdobte posekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrá rada

Úprava mäsa pred varením

Mäso, ktoré chceme upravovať nakrájané, by sa malo najprv dobre umyť a obrúskom zľahka osušiť. Pred tým ako ho budeme piecť alebo variť, mali by sme ho očistiť. Pri teľacej sviečkovici (filé) postupujeme nasledovne: 1. Z filé odstránime tenkú blanu a tuk. Ostrým nožom oddelíme bočný pás mäsa. 2. Tenkú šľachu na hornej časti podoberieme nožom a plochým rezom ju z mäsa stiahneme v smere od palca k špičke. 3. Zo spodnej časti filé odstránime prípadné zvyšky kostí a tukov. 4. Teraz môžeme z filé rezať medailóniky. Ak chceme filé piecť vcelku, prípadne predpiecť a obaliť ho v cestíčku, musíme najprv z neho odrezať tenší koniec (špičku), lebo sa veľmi rýchlo upečie. Kožku mäsa pred pečením narežeme do kríža - získa tak obzvlášť chrumkavú kôrku.

Stavebník

Systémy tepelných čerpadiel

Tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré odniekiaľ čerpá teplo. Jedno z prvých tepelných čerpadiel vynašiel Slovák Aurel Stodola v roku 1921.

Valid XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!

Internetové služby

Obce v regióne mesta

Nitra, Cabaj - Čápor, Čakajovce, Ivanka pri Nitre, Koliňany, Lehota, Lužianky, Malý Lapáš, Nitrianske Hrnčiarovce, Pohranice, Štitáre, Veľké Zálužie, Veľký Lapáš, Zbehy
Kontakt | O nás | Reklama | Podmienky použitia |
lang